iklan Raya yang memang ohsem!


Aslkum ! hye blogger :)

esok puasa ! yeayy ! hahaha . pejam celik pejam celik dah puasa . kan? kejap je masa berlalu . kalau bulan puasa teringat pulak tahun lepas . tahun paling seksa . sbb tahun lepas sehari sebelum puasa kaki aku patah . masa training askar . hahaha. ngeri . tiap2 hari berbuka dekat hospital . cukup setahun kaki aku patah :)

okay . back to the topic , aku nak share iklan2 yang aku suka masa time raya  . baru nak puasa dah cerit pasal raya kan? bhaha . daripada kecik mmg aku mmg suka tengok movie , short flm , kalau ada flm n iklan yang menyentuh hati mesti aku akan kata wooww!    
best cerita ni . hahaha . cita2 dari kecik nak jadi pengarah filem  . tapi mcm tak kena je cita2 tu? bhaha /

iklan2 raya petronas ni pengarah dia Yasmin Ahmad . kalau dia buat filem  atau iklan  mmg ohsem . tapi dia dah pergi . susah cari ganti ohhh . ni aku share iklan2 dia ,  mmg menyentuh hati habak hang !


iklan raya petronas 2002 & 2003 | kisah tujuh beradik

iklan ni aku paling suka . masa ni aku kecik lagi . iklan ni shoot kat tasik raban . kampung beng . iklan ni kisah 7 beradik ,  kerana sebb taknak kecewakan  mak deorang . adik beradik ni berusaha memenuhi permintaan mak deorang . mmg ohsem iklan ni! best kalau dpat anak mcm ni :)
Pengajaran : jgan hampakan hati  mak kita yang bersusah payah jaga kita .

                               
             
                  iklan petronas 2005 | Syarifah Amani & Izram Dinzly

Amani sering diberi ganjaran oleh ayahnya untuk setiap kejayaan yang dikecapi . tapi bila melihat ikram menjaga ayahnya yang buta , dan sememangnya tidak akan dapat apa2 ganjaran  yg di peroleh seperti mana yang dia dapat oleh ayahnya .Persepsi dia dalam kehidupan mula berubah .
Pengajaran : berbuatlah seuatu dengan ikhlas , tanpa mengharap balasan .



iklan raya 2008 | directed by AFDLIN SHAUKI 

Iklan ni antara iklan yang aku suka la jugak . tentng pengorbanan seorang ayah . aku tak dapat rasa yang ni . sebab dari kecik m mg takada ayah :( hurmm .
Apa yang cuba disampaikan melalui iklan ini ialah, selepas kita merdeka, seharusnya kita sudah berdikari. Tidak mengharapkan lagi biasiswa kerajaan atau berhutang etc, terutamanya kepada orang melayu. Read between the line - ada mesej yang cuba disampaikan. We have all the means to have what we want, but it require effort to achieve it.